Header image

Naturlek allt mer populärt

December 2017

Naturlekplatser ska inte se polerade och perfekta ut, utan just naturliga. HAGS erbjuder sedan runt tio år tillbaka naturlekutrustning i det extremt tåliga träslaget robinia. Gekås Ullared är ett inspirerande exempel på hur man kan skapa en unik naturlekplats.

Med en naturlekplats eftersträvar man att en känsla av att den har vuxit upp ur marken, även om den självklart uppfyller samma standarder och krav på säkerhet som andra lekplatser.­

– Vi ser en långsiktig ökning av intresset för naturlek, säger Peter Åsberg, försäljningschef på HAGS.
– I Tyskland, som är ett föregångsland på området, är runt 40 procent av marknaden naturlek. Här är det betydligt mindre, men på uppåtgående, så vi ser en stor potential.

Robiniaträet, som HAGS produkter är gjorda av, är så extremt tåligt att det kan placeras rakt ner i marken, utan att monteras på en metallfot. Det behöver inte heller målas för att hålla, vilket gör att det kan behålla sitt naturliga utseende. På Gekås Ullared finns en stor och spännande äventyrspark för äldre barn och ungdomar. Men för de yngre barnen var det begränsat med lekytor.

– Vi hade väldigt nöjda gäster och det enda vi kunde se att de saknade, var en stor och bra lekplats, säger Johanna Olesen, försäljningschef på Gekåsbyn i Ullared.
– Vår äventyrspark från åtta år och uppåt, med klätteraktiviteter uppe i trädtopparna är enormt populär. Vi ville ha något liknande för barn från åtta år och neråt.

När det är fullt på campingplatsen har de 3500 övernattande gäster, så en lekplats måste såväl rymma många lekande barn som klara rejäla påfrestningar.

 – Eftersom äventyrsparken ligger mitt i skogen, ville vi inte ha en färgklick, utan naturmaterial som känns som en del av skogen. Anläggningen är också miljöcertifierad, så hållbarhet är en viktig fråga när det gäller materialval och underhåll, kommenterar Johanna Olesen.

När HAGS kunde tillgodose alla krav och även kunde leverera med förhållandevis kort varsel, var det inte mycket att tveka på. Kanal 5, som sänder dokumentärserien Ullared, skulle filma midsommarfirandet på anläggningen. Då var det viktigt att den nya fina lekplatsen skulle vara klar, vilket den blev. Den kommer nu att finnas med i nästa säsong av Ullared, som sänds våren 2018.

Johanna Olesen var särskilt nöjd med HAGS flexibilitet, att det gick att få det precis som de ville ha det. Det gick även att integrera befintliga lekställningar på ett smart sätt.

– Var inte rädd för att bolla idéer med säljaren. Det går att skapa en helt unik plats som passar exakt de förutsättningar som finns just där, tipsar hon.